ATLANTA 1996

Però, com en tots els Jocs, l'autèntic espectacle va ser als estadis. Els Estats Units es van imposar en el medaller general, molt per sobre de Rússia i d'Alemanya. Les seves grans estrelles van ser Michael Johnson, que va aconseguir l'or en 200 i 400 m llisos, i Carl Lewis, que va guanyar un nou or olímpic en salt de llargada. Però els Estats Units es van trobar amb sonors fracassos en proves importants. Els cubans els van derrotar en beisbol i boxa; els canadencs els van prendre l'or en els 100 metres llisos i en el relleu de 4x100 llisos. Nedadors de molt diversa procedència, encapçalats per la irlandesa Michelle Smith (tres ors i un bronze), van qüestionar el domini nord-americà a la piscina.

La Xina va mantenir el quart lloc que havia aconseguit a Barcelona, malgrat el baix rendiment de la seva natació femenina. I França es va instal·lar en l'elit mundial amb un cinquè lloc que millorava el novè del 1992. La rèplica femenina de Johnson, la francesa Marie-José Pérec, va donar l'or en 200 i en els 400metres al seu país

La selecció nord-americana de bàsquet va ser de nou la guanyadora sense rivals, tot i que va haver de lluitar durament a la final contra Iugoslàvia. La decepció del torneig va ser Croàcia, que va quedar al setè lloc. El bàsquet olímpic va acomiadar el brasiler Oscar Schmidt que participava en els seus cinquens Jocs. El tennis no havia tingut un guanyador de la categoria del nord-americà Andre Agassi des del 1988. I en gimnàstica artística femenina, l'equip nord-americà es va proclamar campió olímpic per primer cop en la història, però la final individual va ser per a la ucraïnesa Lilia Podkopaieva. El torneig de futbol va comportar importants sorpreses: l'equip del Brasil va caure en semifinals davant Nigèria, que es va desfer d'Argentina a la final. Els Estats Units, un país sense tradició futbolística, van guanyar l'or femení.

Trenta esportistes catalans van fer podi contribuint a la consecució de les disset medalles que va sumar Espanya. Aquests catalans competien en hoquei herba masculí, atletisme, vela, gimnàstica rítmica, tennis, judo, handbol i waterpolo. A la competició de vela Josep Lluís Ballester es va endur l'or de la classe Tornado al costat de Fernando León. A la categoria femenina la catalana Begonya Via-Dufresne i Theresa Zabellvan aconseguir l'or a la classe 470. En tennis els catalans amb medalla van ser Arantxa Sànchez Vicario i Sergi Bruguera. En els 50 km de marxa atlètica, Valentí Massana. Núria Cabanillas va formar part de l'equip de gimnàstica rítmica que va guanyar l'or i Isabel Fernández , d'Alacant va aconseguir un bronze en judo.